facebook youtube

2016-й став часом змов та компроматів в українській політиці, створення нових сил та перезавантаження старих, розгортанням Антикорупційного руху та розколу в правлячій партії.

Про власний політичний досвід, підсумки року, що минає, та про плани на рік прийдешній розповіла в інтерв'ю ГСУ один із ньюзмейкерів 2016-го народний депутат України та співголова партії "ДемАльянс" Вікторія Пташник

- Пані Вікторія, Ви багато років займалися юридичною діяльністю. Коли прийшло усвідомлення того, що бачите себе саме в політиці?

- Я завжди вважала, що юриспруденція – це сфера, яка дозволяє займатися цікавими проектами та боротися за відновлення справедливості. За десять років я пройшла шлях від молодшого юриста до власника невеличкої юридичної фірми. Всі ці роки мене надихало те, чим я займалась. Я навіть не уявляла, що мій подальший професійний шлях може бути пов'язаний з державною службою чи політикою.

Однак після «Революції гідності» у багатьох юристів з'явилося бажання щось змінити. Я знала, яка тотальна корупція панувала, наприклад, в Антимонопольному комітеті. Цей орган займався чим завгодно, але точно не розвитком конкуренції. Мені дуже хотілося змінити таку ситуацію. Також з власного досвіду я знала, що вплинути на політику державних органів, знаходячись поза їхніми межами, з позиції професійних асоціацій чи експертних об'єднань, практично неможливо. Тому я погодилася балотуватися до Верховної Ради.

- Які очікування Ви покладали на парламентську діяльність на початку Вашої каденції? Наскільки виправдалися ці очікування? Як змінилося Ваше уявлення про українську політику після двох років безпосередньої роботи у Верховній раді?

- Враховуючи те, що я ніколи не була пов'язана з державною службою та політикою, я вважала, що достатньо буде написати якісний законопроект, який, в разі його прийняття, буде ефективним та однозначним і не створюватиме двояких трактувань. Але виявилося, що якість проекту не гарантує, що він має шанси навіть бути розглянутим в парламенті. Я не очікувала, що у Верховній Раді буде стільки цинізму, брехні, маніпуляцій, і що переважна більшість народних депутатів буде займатися не законотворчою діяльністю, а своїм особистим збагаченням чи сприяти збагаченню своїх «друзів», використовуючи різні схеми та промотуючи преференції для своїх бізнесів.

Я не очікувала, що буду витрачати так багато свого часу на боротьбу з корупційними схемами. Та не зважаючи на всі ці труднощі, я вважаю, що крок за кроком притомні народні депутати мають об'єднуватися. Навіть перебуваючи в меншості в парламенті, ми можемо змінити курс його роботи і приймати ті законопроекти, які дійсно будуть потрібні країні. Одним з таких успішних прикладів є законопроект про експорт послуг, автором якого мені пощастило бути. Прийнявши цей проект, ми усунули адміністративні непотрібні бар'єри, які суттєво ускладнювали діяльність тих, хто експортує свої послуги за кордон. Після того як нам вдалося прийняти його у ВРУ, я отримала величезну кількість слів подяки від дизайнерів, бухгалтерів, айтішників та юристів.

- Чи вважаєте Ви, що змогли реалізувати всі свої плани під час роботи в парламенті?

- Незважаючи на те, що я є позафракційним народним депутатом, мені все-таки вдалося переконати своїх колег по парламенту та отримати успішний результат по деяких моїх ініціативах, що вже стали законами. Це, зокрема, закони про обов'язкову публікацію рішень Антимонопольного комітету, підвищення ефективності контролю за економічними концентраціями, усунення бар'єрів для експорту послуг.

Але я визначаю для себе ще декілька пріоритетних сфер, над якими працюю, і в яких є автором законодавчих ініціатив. Це, по-перше, сфера децентралізації. Я вірю в цю реформу. Вірю, що вона може стати успішною, і якщо передати повноваження на місця та забезпечити фінансове підґрунтя для цих повноважень, досить швидко можна розбудовувати регіони. Люди на місцях зможуть впливати на те, яким чином розподіляються ці фінансові ресурси, що дозволить ремонтувати дороги, відкривати дитячі садочки, проводити ремонти в школах тощо.

Іншим своїм пріоритетом я вважаю створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Задля цього ми маємо працювати над змінами до корпоративного законодавства. Я є автором деяких законодавчих ініціатив, які створюють адекватне законодавче підґрунтя, щоб не держава диктувала акціонерам умови, а вони самі обирали яким чином вести бізнес у своїх приватних компаніях.

Крім того, важливими є питання валютної лібералізації, податкової реформи, забезпечення справедливого правосуддя. Я є членом Конституційної комісії, працювала над конституційними змінами в частині правосуддя. Вважаю, що на сьогоднішній день ми вже заклали непогану інституційну основу, щоб принаймні мати шанс для проведення успішної судової реформи.

Також я вірю, що успішну привабливу країну можна побудувати лише тоді, коли буде панувати конкуренція. Орган, відповідальний за дану сферу, яким є Антимонопольний комітет України, має слугувати надійним бар'єром монополізації ринків та вчиненню різноманітних порушень у сфері конкуренції.
Над всім цим й планую далі працювати в парламенті.

- Чому Ви обрали ДемАльянс?

демальянс лого

- Очевидно, що на сьогоднішній день у Верховній Раді немає фракцій, які побудовані за демократичними принципами. Немає сил, в яких би була відсутня партійна диктатура, які б здійснювали свою діяльність за принципами прозорого фінансування і не співпрацювали з олігархами, виконуючи їхні задачі.
Немає сили, в центрі діяльності якої була б Людина, її права та свободи. Саме тому наразі є унікальна можливість об'єднатися для всіх політичних сил, які відстоюють ті ж принципи, за які бореться Демократичний Альянс, які готові працювати, щоб створити сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні, підтримувати малий та середній бізнес, забезпечити наявність робочих місць. Ми вирішили на базі Демократичного Альянсу створити платформу єднання, до якої пропонуємо долучитися різним політичним силам, громадським активістам, щоб ми могли разом розбудовувати "Країну, якій вдалося".

- Які цілі перед собою ставите у 2017 році як співголова партії?

- Мені би дуже хотілося бачити ДемАльянс партією, яка буде пишатися результати своєї діяльності та сприятиме створенню адекватних умов для ведення бізнесу в Україні. Зараз ми маємо багато партій, які розкидаються політичними гаслами. Я ж хочу використати шанс, який отримала Україна внаслідок Революції Гідності, й розбудувати успішну країну, якою пишалася б й в якій хотіла би жити і моя дитина. А для цього нам потрібна потужна партія, яка зможе об'єднати багатьох людей навколо себе, які так само вірять в успіх України, схожі за цінностями та готові брати на себе відповідальність.