facebook youtube

ГСУ прогнозує напрям, в якому рухатимуться аграрії України, у зв'язку із укладанням Угоди про Асоціацію між Європейським Союзом і Україною.

Незважаючи на дефіцит, який існував у Радянському союзі, продукти, які тоді вироблялися, були якісними. Вони не містили різних підсилювачів смаку, консервантів та генно-модифікованих організмів (ГМО). Зараз їх би назвали «майже органічними».

У роки незалежності України, більш-менш якісні продукти зникли із прилавків крамниць, а їх заповнили низькосортні вироби. Спритні ділки прагнули «накосити» чим більше грошей на громадянах рідної країни, обминаючи наявні стандарти, які у порівнянні із європейськими – застарілі. Про шкоду організму людини, що завдають такі продукти, не варто наголошувати.

ГСУ вважає, що порятунком для населення України є застосування стандартів ЄС для внутрішнього виробника. На щастя, вихід із цієї ситуації прийшов із укладанням Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною. Вона передбачає прийняття Києвом більшості стандартів ЄС у сфері торгівлі.

Очевидно, що компанії та підприємства, які не збираються бути економічними самогубцями та прагнуть розвиватися, будуть змушені впровадити інноваційні технології у своє виробництво, щоб їх вироби були конкурентоспроможними.

Крім того, аби утримати пільги у рамках Угоди, імпортери зобов'язані підтвердити походження товару, довести, що товар підданий достатній переробці і відповідає стандартам. Підставою для цього є:

1) сертифікати походження EUR.1;

2) декларація про походження, чи інші супровідні документи (для невеликих вантажів, вартість яких не перевищує 6 млн. €).

Задовго до укладання Угоди, в Україні були приватні підприємці, які із перспективою дивилися у майбутнє і мали амбітну мету – вивести свою продукцію на міжнародний ринок.

Ющенко 2Так, через юридичні хащі не забоявся пройти бізнесмен із Новоград-Волинська Житомирської області – Ющенко Олександр Миколайович.

Він у 2008 р. заснував підприємство «Галекс-Агро», яке спеціалізується на виробництві органічної сільськогосподарської продукції. Суть його діяльності полягає у тому, щоб отримати якісний продукт у результаті сертифікованого органічного виробництва на всіх етапах. Тобто контролюється якість землі, води та насіння.

В основі лежить благородна ціль – збереження природних ресурсів, захист навколишнього середовища, відновлення родючості ґрунту та збільшення біологічного різноманіття.

Оскільки підприємство пана Ющенка є, фактично, «піонером» у своєму секторі в Україні, саме йому довелося першим проходити через процедури сертифікації. Зокрема, з 2011 – 2013 рр.продукція рослинництва ПП «Галекс-Агро» засвідчена сертифікатом Інституту екологічного маркетингу (ІМО), Швейцарія. У 2014 р. уся лінія продукції сертифікована міжнародним сертифікаційним органом «Органік стандарт» та визнана як органічна, що відповідає вимогам стандарту Bio Suisse (Швейцарія) та Bioland (Німеччина). Крім того, діяльність підприємства контролюється єдиним незалежним українським органом із сертифікації органічного виробництва, визнаного у Європі - «Органік стандарт».

До того ж, підприємство входить до лідерів компаній швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні, 2012 – 2016 р.р.», який впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).

Органічне рослинництво

Нині у розпорядженні підприємства є 8750 га сертифікованої землі. Примітно, що для землеробського господарства звичайного типу такі площі не є дуже великими, але для органічного – вони величезні. Навіть, у США, який є лідером в органіці, таких потужних господарств немає.

Для отримання органічної продукції на підприємстві не використовуються хімічні синтезовані добрива, пестициди, гербіциди, генно-модифіковані регулятори та стимулятори росту, антибіотики, гормони, штучні консерванти та фарбники. З метою збереження флори і фауни, корисних комах та птахів на полях не розпилюються отрутохімікати.

На такому господарстві для боротьби із бур'яном відбувається спланована сівозміна – одна культура перебуває на одному полі не більше 4 років. Крім того, використовується тільки механічна обробка : мульчування, культивація, боронування.

Аби збільшити родючість застосовуються природні добрива – компост та сидерати. Тому, за 8 років важкої праці із неродючої землі сформувався високоякісний чорнозем.

комбайниРослинницька продукція ПП «Галекс-Агро» така:

- спельта (материнська пшениця, яка росте як дика трава, проте дуже ціниться, оскільки має набагато більше мікро- і макроелементів ніж у звичайній пшениці і є малоглютенна);
- озима пшениця;
- овес;
- просо;
- гречка;
- ячмінь;
- жито посівне;
- кукурудза;

Зрештою, 90 % вирощеної продукції, зважаючи на те, що в Україні відсутній ринок органіки, спрямовується на експорт до Швейцарії, Угорщини, Німеччини, Нідерландів, Італії та Великобританії. Решта йде на корм тваринам.

Органічне тваринництво

Ставка у цьому напрямку зроблена на швейцарську м'ясо-молочну породу симентал. Чеснотами цієї благородної корівки є стійкість до хвороб та будь-якого клімату, низька кількість соматичних клітин у молоці (тобто клітин тканин і органів, які відокремилися при доїнні і потрапляють у молоко), високий надій (7 т. за 305 днів), швидкий ріст і спокійний характер. Усі ці якості чи не найкраще підходять для органічного тваринництва, де потрібна сильна раса, оскільки тут не можна використовувати антибіотики.

Умовам життя корівок на фермі пана Ющенка позаздрили б чорношкірі раби США 19-го століття, оскільки тут створенні всі умови, щоб рогаті «усміхалися» і були задоволені своїм життям. Так, за нормами органічного тваринництва повинний забезпечуватися вільний вигул великої рогатої худоби (ВРХ) не менше 230 днів на пасовищі, вільний доступ до їжі, води та спального місця, а також дозвіл переміщуватися туди куди корівці хочеться. Тобто, подібні підприємства, як це саркастично б не звучало – «рай» для ВРХ. Наприклад, для того, щоб зберегти здоров'я телят, тут побудовані невеличкі будиночки, куди ті ховаються під час спеки.

На теперішній час на фермі перебуває 2500 голів ВРХ. Згідно статистики підприємства, минулого року було зафіксовано 3 % показники народжуваності двійнят. Варто наголосити на тому, що тут мав місце дійсно унікальний випадок, коли за один рік народилися три трійні, які, на щастя, всі вижили.

****

Для переробки і продажу молочної продукції у 2014 р. створена окрема компанія «Оrganic milk», та одноіменна торгова марка, яка, до речі вже вийшла на ринок ОАЕ.

корова 1Доїння корів відбувається абсолютно механізованим чином, без втручання людини, що забезпечує молочній продукції чистоту і мінімальне бактеріальне зараження.

Таким чином, створено цикл виробництв, які один одного доповнюють. Зокрема, продукти травлення ВРХ використовуються як органічне добриво для полів, на яких сіється органічне насіння. Отримуємо органічну продукцію, частина якого використовується для корму худобі, яка, своєю чергою, дає органічну молочну продукцію.

На сьогодні потужність переробки молока сягає 30 т. в добу. Асортимент складає 18 видів. У компаніїдотримуються правила «чесного літра», тобто об'єм продукції відповідає тому, що зазначено на упаковці, не обдурюючи споживача.

Олександр Миколайович на Міжнародному Форумі «Україна - Об'єднані Арабські Емірати «Нові бізнес зв'язки»», який відбувався 28 – 29 липня у Києві, поділився, що планує у жовтні цього року також запустити завод по виробництву органічної м'ясної продукції, аби експортувати її до Дубаїв.

«Успіх був добутий доволі нелегко, тому що на ринку була відсутня робоча сила, яка б розуміла, що таке органіка і як її робити», - відзначає О. Ющенко.

Звичайно, реалізація подібних проектів має велике соціальне значення, оскільки підтримує сільську місцевість, створюючи нові робочі місця із достойною оплатою праці. Покращується інфраструктура сіл, ремонтуються дороги, надається допомога у будівництві церков, шкіл та дитячих садків. Крім того, з 2015 р. на потужностях підприємства у м. Баранівка проводяться безкоштовні екскурсії.

На думку ГСУ, вітчизняним аграріям для досягнення успіху та виходу на ринок ЄС доведеться пройти такий же складний шлях, як і новоград-волинському бізнесмену О.М. Ющенку. Адже, зараз рівень життя ЄС значно вищий ніж України і щоб завоювати споживача, потрібно йому запропонувати якісну продукцію, вироблену відповідно європейських і світових стандартів. Зрештою, при переформатуванні українських підприємств у недалекому майбутньому має змінитися і сільськогосподарський і харчовий ринки України.

ГСУ Випуск № 28

№ 6

№ 5

№ 4

№ 3

№ 2

№ 1