facebook youtube

Дві оксамитові революції та одна кривава, десятки масових протестів проти дій влади і за поліпшення життя - такі реалії 25 років існування держави, яка живе «від Майдану до Майдану». ГСУ виділяє 5 тенденцій головних протестних акцій в новітній історії України

Починають студенти, а перемагають політики

Майдани3Так було під час «Революції на граніті» 1990 року, коли студенти з усієї країни виступили за будівництво незалежної суверенної України. Зі Львова до Києва утворився живий «ланцюг єдності». Студенти київських ВНЗ влаштували голодування на Майдані, а один з ватажків протестувальників Олесь Доній навіть виступив з промовою у Верховній Раді.

Незабаром він сам стане депутатом і через 24 роки після «Революції на граніті» проголосує за диктаторські закони Януковича під час «Євромайдану». Реальним переможцем із протестів патріотичної молоді вийшов комуніст Леонід Кравчук, якого в 1991 році оберуть президентом країни.

«Помаранчева революція», як і «Революція гідності» повторили сценарій акції 1990-го року. Протести населення, спрямовані в першу чергу на боротьбу за справедливість і гідні умови життя в довгостроковій перспективі не мали бажаних результатів. Цікаво, що обидві революції скинули одну й ту ж людину - Віктора Януковича.

Міф про фашистів-бандерівців

Саме фашистами називали завзяті комуністи мітингарів у 1990 році. Народні революції 2004 і 2013-го також розділили народ на «фашистів» і «антифашистів». У президентській кампанії 2004 року Віктора Ющенка зображували на анти-рекламному банері в Донецьку не інакше, як зі свастикою. Подібний трюк неодноразово робив Леонід Кучма, у кампанії 1994 року звинувачуючи в націоналізмі комуніста Леоніда Кравчука, а в 2001 році під час розростання руху «Україна без Кучми», називаючи соціалістів-організаторів руху молодчиками.

ЗМІ в кущах

Майдани2

Характерна особливість кожної з революцій - ігнорування протестів з боку загальнонаціональних ЗМІ. У 1990-му республіканські телеканали замість протестних акцій демонстрували звернення Горбачова до «радянського народу». Про побоїще десятка студентів міліцією у Парку ім. Тараса Шевченка в Києві під час акцій «Україна без Кучми» не повідомив жоден телеканал. У 2004 році національний УТ-1 нарізав сюжети з тиснявою асфальтоукладачем декількох тон апельсинів і феєричні виступи дружини Януковича. У 2013 році ЗМІ проігнорували перші дев’ять днів Майдану. Тільки після побиття студентів 30 листопада прокинувся «5 канал». Незабаром розповідати з екранів телевізора про протестний рух стане «1+1» і ще довгий місяць інші загальнонаціональні канали будуть показувати Майдан лише як набрід ультраправих студентів-наркоманів.

Кожне 21 листопада ми з друзями ходимо на Майдан

Козаки воювали лише навесні та влітку, вважаючи за краще осінь і зиму пережити у себе в зимівниках. Українці нового покоління воліють зігріватися взимку в компанії однодумців на мітингах. 2004-й поклав початок нової українкою традиції виходити в цей день на Майдан Незалежності з вимогою зміни порядку. Спроба створення Майдану 3 в 2016 році також була приурочена до цієї дати.

Після кожного Майдану українці готуються до нового

Далі буде...